Begin april vergadert de tweede kamer samen met minister Bruins over ontwikkelingen in de curatieve zorg. Curatieve zorg richt zich zowel op acute als chronische lichamelijke aandoeningen. Waar we in Nederland de verantwoordelijkheid voor zijn eigen welzijn bij de burger leggen, verscheen er vorige week dinsdag in de VS het boek ‘Dying for a Paycheck’. “Directeuren zijn de oorzaak van de gezondheidszorg crisis: zij zijn de bron van stress, stress veroorzaakt chronische ziekten en chronische ziekten zijn de grootste oorzaak van onze enorme kosten voor gezondheidszorg.”

Het World Economic Forum kwam eind vorig jaar met gegevens waaruit blijkt dat een enorm groot percentage van de zorgkosten in de ontwikkelde wereld, naar chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten gaat. Primair of mede veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals weinig beweging, slechte voeding, slaapgebrek en drugs en alcohol misbruik.

Zo’n tachtig procent van alle hart- en vaatziekten kan voorkomen worden door gezond te leven, zo blijkt uit studies van de wereldgezondheidsorganisatie.

Leefstijlkunde
Met het debat wat hier in april gevoerd wordt hopen wetenschappers en publicisten dat het een onderbelichte ontwikkeling onder de aandacht brengt, namelijk leefstijlgeneeskunde. Met leefstijlkunde wordt de patiënt nieuw bewustzijn en gedrag aangeleerd zoals gezondere voeding, meer lichaamsbeweging of een betere omgang met stress, waarmee de klachten aanzienlijk verminderen. Meerdere studies brengen de relatie tussen fastfood en depressie, de relatie tussen zingeving, beweging en dementie en de relatie tussen running therapie en een vermindering van angststoornissen aan het licht. Aanwijzingen dat leefstijl in belangrijke mate kan bijdragen aan een afname van klachten bij verschillende (dure) aandoeningen. Zo bleek uit de onderzoeksresultaten naar diabetes type 2 dat aangepaste voeding en voldoende beweging voor 90% van de deelnemers tot een lagere bloedsuikerspiegel resulteerde.

Omgeving
De omgeving (ecologisch aspect) speelt een grote rol in leefstijlgewoonten waardoor onze manier van werken volgens Jeffrey Pfeffer, auteur van ‘Dying for a Paycheck’, onder de loep moet worden genomen. Pfeffer kaart in zijn boek allerlei kwalen aan die volgens hem veroorzaakt worden door de moderne werkplek: stress, te veel informatie, lange uren, werk en privé conflicten. Volgens Pfeffer bewijst de literatuur dat welvaartsziekten zoals overgewicht, stofwisselingsproblemen en depressie veroorzaakt worden door stress. En dat de grootste bron van stress de werkplek is.

Natuurlijk zijn er cultuurverschillen op de werkvloer en is de gezondheidszorg hier anders geregeld dan in de VS. Maar of je nu in New York, Tel-Aviv of Amsterdam woont, iedereen kent wel de te volle inboxen en to-dolijsten. De cursussen in tijdsmanagement die er voor moeten zorgen dat we effectiever werken, maar daardoor het alleen maar drukker krijgen. Terwijl een lege inbox ons nog steeds het gevoel geeft dat we tekortschieten in werk, ons sociale leven, als partner en als ouder. We zijn altijd druk en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer.

Het debat in april kan er voor zorgen dat leefstijlgeneeskunde een volwassen plaats in de medische wereld krijgt. Dat er geld vrij wordt gemaakt voor onderzoekprogramma’s en bepaalde bewezen leefstijlinterventies een plek krijgen in onze zorg. En als het even mee zit, we als leefstijlspecialisten en vitalogen niet meer uit hoeven te leggen waarom we er zijn.

Mooie voorbeelden over hoe gezondheid een rol speelt bij jou op het werk? Laat het me weten via maaike@vitalogisch.nl of deel het in de comments hieronder.