Vitalogie is een woord dat u niet zo vaak hoort. Vitalogie (uit het Latijn “leven” en  lógos “leer”) is de leer van vitaliteit van levende wezens en levensvormen. Vitalogie komt voort uit de overtuiging dat een interventie op één vlak niet voor 100% vitaliteit en groei kan zorgen. Een combinatie van verschillende interventies, methoden en inzichten die alle aspecten (zowel lichaam & geest) van de mens beslaat, kan dit echter wel.

vitaliteitsschijfZowel ziekte als gezondheid kan zich op vijf niveaus manifesteren, zoals te zien is in de nieuwe schijf van vijf: de vitaliteitsschijf. Een holistische aanpak is nodig om écht een duurzame gedragsverandeting teweeg te brengen! De vitaliteitsschijf is een hulpmiddel dat in één oogopslag laat zien hoe je vitaler kunt leven en aan welke knop je kan ‘draaien’ om dit te voor elkaar te krijgen:

Vitalogie is de leer van de menselijke lichamelijke en geestelijke levenskracht die wordt gestuurd door bewust en onbewust gedrag. Vitalogie helpt mensen om inzicht te krijgen in de factoren die ervoor zorgen dat zij zich sterk en fit voelen en beschikken over mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.

Vitalogie gaat over persoonlijk leiderschap en zelfregie. Het gaat over (weer) de controle en verantwoordelijkheid nemen over je leven. Daar is lef voor nodig en een gezonde portie zelfliefde (‘ik ben het waard’). Het vraagt ook om vertrouwen in jezelf: dat de keuzes die je maakt goed voor je zijn, ongeacht wat anderen daarvan vinden. In het boek ‘Vitalogie! – Zo bereik je meer energie en zelfregie voor jou en je team’ van K. Koster lees je daar meer over

Een beoefenaar van de vitalogie wordt een vitaloog genoemd. Wat kan een vitaloog voor u of uw organisatie betekenen op het gebied van duurzame inzetbaarheid of vitaliteitsmanagement? Maak kennis met één van de vitalogen uit het vita-team van vitalogisch.nl