vitalogisch

 

 

Vitalogisch definitie.

Vitalogisch = bijv.naamw. als iets verband houdt met vitalogie

Vitalogie (uit het Latijn “leven” en  lógos “leer”) is de leer van vitaliteit van levende wezens en levensvormen. Een beoefenaar van de vitalogie wordt een vitaloog genoemd. Vitalogisch = met betrekking tot de levenskracht van levende wezens.

 

“Zonder noodzaak geen verandering”

In dit deel van de vitaliteitsschijf ga je aan de slag met bewustzijnsinterventies die betrekking hebben rondom het nut en de noodzaak en keuzes die je dient te maken om vitaler te leven. We onderscheiden hierin een 5 tal aandachtsgebieden.

  1. Beeldvorming: Het wat, hoe & waarom van vitaliteit ofwel, wat is vitaliteit?
  2. Bewustwording: Meten = (z)weten! Hoe is het met jouw vitaliteit of die van de organisatie gesteld?
  3. Oordeelsvorming: Welk signaal of welke trigger (klacht/pijn/verlangen) ervaar jij of de organisatie en wat kan/wil je hiermee?
  4. Besluitvorming: Succes begint met doen! Welke eerste stap ga jij, of jouw organisatie, ondernemen om in aktie te komen?
  5. Zelfleiderschap / Zelfregie: Leid jij je leven of leidt het leven jou?

Meten is weten. We beginnen dus altijd met een analyse variërend van een eenvoudige ‘vita-scan’ of uitgebreide ‘organisatiescan’ om te weten waar jij of de organisatie staat. Vandaaruit gaan we  samen met jou een roadmap ontwikkelen, het doel bepalen en onderzoeken aan welke knoppen je kan en wilt draaien om vitaler te gaan leven. Tussentijds en na het traject meten we opnieuw waar jij of de organisatie nu staat.

Wat je wil bereiken door te werken aan dit deel van de schijf = intrinsieke motivatie

 

MOGELIJKE INTERVENTIES VOOR MEER BEWUSTZIJN