Vitaliteit

Vitaliteit gaat over levenskracht en levensenergie. Het begrip is afgeleid van het Latijnse ‘vitae’ wat ‘leven’ betekent. Vitaliteit duidt in onze optiek op het functioneel stromen van energie, je sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Behalve lichamelijke gezondheid, denken mensen ook vaker aan hun geestelijke gezondheid. Wie vitaal wil zijn, moet zorgen voor een balans tussen beide. Een synoniem van vitaliteit is ook wel veerkracht. Als iemand veerkracht heeft, voelt degene zich geestelijk en lichamelijk in staat om te ondernemen en te doen wat degene wil doen.

Wij zien vitaliteit als een soort van persoonlijke batterij. Wanneer de batterij vol is, dan beschik je over genoeg energie en heb je het gevoel dat je alle activiteiten en de hele wereld aankunt.  Je persoonlijke batterij kan ook leeg raken door energieverbruik of een energielek zoals stress of werk wat niet bij je past.

Het is van belang je persoonlijke batterij goed opgeladen te houden om je vitaal te voelen dat is heel vitalogisch toch? Vitalogisch richt zich eerst op de noodzaak / het nut van vitaliteit (1e vak uit het integraal vitaliteitsmodel de Vitaliteitsschijf van Vijf) en vervolgens op de balans tussen de vier verschillende energiebronnen uit de vitaliteitsschijf:batterij-vitalogisch

  1. fysieke energiebron (lichaam) – fysiologisch
  2. psychische energiebron (geest) – psychologisch
  3. ecologische energiebron (omgeving) – ecologisch
  4. filosofische energiebron (zingeving) – filosofisch

Hoe staat het met jouw persoonlijke batterij? Welke kan wel wat extra energie gebruiken. Neem vrijblijvend contact op met één van onze vitalogen om samen te onderzoeken hoe wij je kunnen helpen de batterij weer opgeladen te krijgen.