“Zorg dat u 7,5 uur slaap pakt’’, adviseerde premier Mark Rutte vorig jaar in één van zijn persconferenties.

Het coronavirus zorgt voor onrust, mede in het hoofd. We weten ook: wie piekert, slaapt slechter en wie slecht slaapt, ervaart meer stress en dat doet geen goed aan je immuunsysteem. Slapen is ontzettend belangrijk om gezond en vitaal te blijven.

Er komen in deze tijd een heleboel tips voorbij op social media om je weerstand en conditie op niveau te houden. Allemaal waardevol, maar wanneer je in de cruciale vitale beroepsgroep valt heb je waarschijnlijk minder tijd om hier aan te werken. Wat we wel allemaal kunnen doen is extra aandacht geven aan het belang van goed slapen.

Wat is dan goed slapen?

Iedereen heeft een eigen aantal optimale aantal slaapuren. Voor de meeste mensen zal goed slapen, kwantitatief gezien, betekenen dat je tussen de 7 tot 9 uur slaapt. Het is hierin belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Dit verschilt namelijk per persoon. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om kwalitatief goed te slapen.

Kwalitatief slapen kun je herkennen aan:

  • Het snel in slaap vallen
  • Goed door kunnen slapen en als je bijvoorbeeld in de nacht wakker wordt (voor een bezoek aan het toilet o.i.d.) weer snel de slaap kunt hervatten.
  • Elke dag uitgerust op het zelfde tijdstip wakker worden.

Welk effect heeft goed slapen op je gezondheid?  

  • Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je positiever, vrolijker en zorgelozer in het leven staat. Iets wat we in deze tijd allemaal wel kunnen gebruiken.
  • Je bent minder vatbaar voor ziektes. Je slaap heeft echt direct invloed op je immuunsysteem. In de nacht herstelt je lichaam fysiek en mentaal en worden afvalstoffen uit je hersenen afgevoerd.
  • Een goede slaap zorgt tevens voor meer controle over je gewicht. Als je slecht slaapt zorgt dat voor een trager werkende stofwisseling en verstoring van je hormonen die aanzetten tot extra eten van vaak niet de gezondste voeding.
  • Een goede nachtrust houd je alert en je kunt je beter concentreren. Ook kun je problemen makkelijker oplossen en nieuwe informatie tot je nemen.

Tips voor een goede nachtrust

  1. Streef een consistent slaappatroon na: ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.
  2. Maak de slaapkamer helemaal donker. Dit helpt je om melatonine aan te maken, het hormoon dat je slaperig maakt.
  3. Zorg dat je overdag voldoende daglicht ziet, maar mijd licht juist voor het slapengaan (dus ook het blauwige licht van je laptop, pc en telefoon).
  4. Gebruik de slaapkamer alleen om te ontspannen (lezen, slapen, intimiteit) en nadrukkelijk niet als werkplek. Zorg dat het een prettig, opgeruimd vertrek is waar je helemaal tot rust komt.
  5. Beweeg voldoende. Hoe vermoeider het lichaam is, hoe makkelijker je inslaapt.
  6. Drink ’s avonds geen alcohol en de laatste paar uur voor het slapengaan ook geen thee meer. Laat de koffie al vanaf de lunch staan.
  7. Ontspan jezelf genoeg. Met stress in je hoofd of in je lijf is het moeilijker slapen.
  8. Accepteer het als je wakker ligt. Ook dan rust je lichaam uit. Bovendien: we slapen vrijwel altijd meer dan we denken.
  9. Oefen in ‘paradoxaal interveniëren’. Daarbij zeg je tegen jezelf dat je niet mag slapen. Het grappige is dat dit het omgekeerde effect heeft: je valt juist sneller wel in slaap.
  10. Luister naar muziek, liefst met zestig tot tachtig beats per minuut. Met name op klassieke muziek, in het bijzonder die van Bach, is het goed ontspannen.

Wil je weten of jij ongemerkt een slaaptekort hebt opgebouwd? Doe dan de doezelscore test. Volg de tips ter verbetering van je slaapritme.

vitaboostmijn-doezelscore

DOE DE DOEZELSCORE TEST

Versterk je immuun systeem en zorg voor een goed slaap ritueel en ritme. Wil je voor het slapen gaan nog even lezen en tegelijkertijd meer vitale energie opdoen? Lees dan het boek ‘’Vitalogie’’ van Klaas Koster. Een boek over het verkrijgen van meer energie en zelfregie voor jou en je team, ook toepasbaar op afstand.

Slaap lekker allemaal!