De kracht van kwetsbaarheid

Mijn moeder haar geboortedag is 28 maart en ze is vorig jaar 7 april overleden. In die periode kon je nog een afscheidsceremonie organiseren met al je familie, vrienden en … met heel veel knuffels. Iets wat nu even onmogelijk is.

Het is raar om deze periode niet met mijn familie samen te zijn maar we bellen elke dag. We gebruikten Zoom video conference op haar verjaardag en sterfdag.

Dat is heel fijn maar merk dat ik enorme behoefte heb om mijn vader, broer en zus met wie ik vroeger samen met moeder een gezin vormde, fysiek vast te houden.

Ik ben nu voortdurend met mijn gezin thuis in Amsterdam. Ondanks dat ook zij ‘oma’ en ‘schoonmoeder‘ goed kenden en haar missen voel ik me gek genoeg toch een beetje ‘alleen met mijn verdriet’.

Dat is niet vreemd. Voor hen was mijn moeder iemand anders dan voor mij.  Je oma of schoonmoeder is iets anders dan je moeder die letterlijk aan de basis stond van je fysieke en emotionele ‘zijn’. Daarbij komt dat mijn moeder voor mij een grote blijvende inspiratiebron is.

De manier waarop zij in het leven stond maakt dat ik lief probeer te zijn voor mijn omgeving en probeer om me meer uit te spreken; kwetsbaar te zijn. Dat is ook de reden dat ik dit deel.

Delen is de basis voor verbinding en vertrouwen. Door kwetsbare informatie en afwegingen te delen met mensen en teams – met andere woorden je kwetsbaar op te stellen – breng je mensen en teams verder.  Dat brengt vervolgens ook meer vitaliteit. En als je zelf het goede voorbeeld hierin geeft, creëer je een omgeving waarbij anderen dat ook durven te doen. Dit kan een start zijn naar meer vitaal leiderschap.

De eerste keer dat ik het begrip kwetsbaarheid goed kreeg uitgelegd was tijdens een video van TEdx talks door Brené Brown. Een interessante benadering waar ik me direct in herkende.

Het is een wat gedateerde video maar Brené Brown geeft het thema zo goed weer dat ik nu, in deze tijd, het zeker de moeite vindt hem nog een keer onder de aandacht wil brengen.

 

Als je meer wilt weten over kwetsbaarheid en vitaal leiderschap raad ik je aan (ook) het hoofdstuk ‘Vitaal Leiderschap’ te lezen in het boek ‘Vitalogie’ van Klaas Koster. En als je iets met mij wilt delen, dan maak ik graag een telefonische afspraak met je. Stuur even een mail naar barbera@vitalogisch.nl