Bore-out wordt onderschat. Een zogenoemde bore-out (ziek worden van verveling) wordt ernstig onderschat en als werkgevers en werknemers de signalen van deze aandoening niet op tijd in de gaten krijgen zal dit kunnen leiden tot langdurig ziekteverzuim.

Uit recent Zwitsers onderzoek bleek eerder al dat 15 procent van het kantoorpersoneel zich verveelt en pretendeert het druk te hebben. Dergelijk verveeld gedrag kan uiteindelijk leiden tot serieuze stressklachten. Een bore-out uit zich onder meer door vermoeidheid, irritatie en lusteloosheid. Vaak zijn deze medewerkers zich niet eens bewust van het feit dat ze een stressziekte hebben en daarmee is het hebben van een bore-out een grote blinde vlek.

optimaal-vitaalkanaalBore out vs Burn out
De twee stressziekten bore-out en burn-out hebben veel gemeen qua symptomen. Vaak wordt een bore-out dan ook verward met burn-out en is in de meeste gevallen een psycholoog of vitaloog nodig om de juiste diagnose te stellen. De oorzaak van een burn-out en een bore-out verschillen overigens wel enorm en dus ook de behandeling ervan.

Ziek worden van verveling is in deze maatschappij nog steeds een taboe, zeker in tijden waarin het druk, druk, druk zijn en stress soort van  statussymbolen zijn. En werknemers willen per slot van rekening niet de suggestie wekken dat ze de kantjes er vanaf lopen.

Symptomen bore-out
– Kort lontje en lage verdraagzaamheid
– Slecht slapen en oververmoeidheid
– Lusteloosheid
– Sociaal contact vermijdend
– Wanhopig op zoek naar uitdagingen

Maskeren
De afgelopen jaren is regelmatig onderzoek gedaan naar de stressziekte bore-out. Uit deze onderzoeken blijkt onder meer dat werknemers die een bore-out hebben diverse ‘trucs’ hebben bedacht waarmee zij hun verveling maskeren. Zo leggen medewerkers met een bore-out druk op zeer eenvoudige projecten of leggen zij onnodige druk bij collega’s. Ook komt het voor dat ze snel lopen en vaak druk in de weer zijn met veel verschillende dingen om drukte te suggereren. Door het toepassen van dergelijke trucs lijkt het alsof een medewerker continue bezig is terwijl hij zich in werkelijkheid verveelt en juist weinig te doen heeft. Wat je ook vaak ziet op de werkvloer is dat deze verveelde medewerkers uit verveling gaan roddelen, pesten of een zondebok zoeken om hun eigen verveling te maskeren met vaak conflicten als gevolg.

Rol voor werkgevers
Om te voorkomen dat werknemers met een bore-out thuis komen te zitten is het verstandig dat werkgevers deze verveelde werknemers op de juiste manier begeleiden. Zeker als het gaat om oudere mensen die al geruime tijd in dienst zijn en vaak monotoon werk verrichten. Breng variatie in het werk, zorg dat je routine tegen gaat en oog hebben voor de (talenten) ontwikkelingsmogelijkheden van een werknemer. Werknemers met lange dienstverbanden, raken lusteloos wanneer zij geen vooruitzichten / uitdagingen meer krijgen.

Rol voor werknemers
Hoe langer de verveling duurt, hoe moeilijker het is jezelf weer te activeren! Bij de eerste tekenen van verveling meteen in actie komen om een bore-out te voorkomen. Indien je al tegen een bore-out aanzit en je wil juist herstellen van een burn-out lees je de tips hieronder:

Bore-out Test (Bron: Diagnosis boreout)

  • Doe je privé-zaken op het werk?
  • Voel je jezelf niet uitgedaagd en verveeld?
  • Doe je soms net alsof je druk bezig bent?
  • Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van werk zonder dat je een drukke dag heb gehad?
  • Ben je ontevreden met je werk?
  • Vind je je werk zinloos?
  • Zou je het werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
  • Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder verdient?
  • Verstuur je privé-mails naar collega’s in werktijd?
  • Heb je weinig interesse in je werk?

Als je vier of meer vragen met ‘ja’ beantwoord hebt, dan zou je een bore-out kunnen hebben. Dan behoor je tot 15% van de werknemers die dit hebben.

Zes tips om zelf van je bore-out af te komen

  1. Zonder noodzaak geen verandering: Stel je voor dat je niets verandert… Hoe zit je er dan over vijf á tien jaar bij? Is dat wat je wilt?
  2. Stel dat je wel verandert…. Hoe zit je er dan over vijf á tien jaar bij? Wat kan je allemaal bereiken?
  3. Zoek inspiratie op, mensen die goede ideeën hebben, bezoek inspirerende seminars & trainingen. Continue leren!
  4. Downchunken oftewel stel micro doelen. Tussentijdse succesjes vieren dit stimuleert om verder te gaan
  5. Maak gewoonten van zaken die je vooruit helpen. Luister naar je lievelingsmuziek, drink je favoriete drank of ga vaker naar buiten of de sportschool. Bewegen is een perfectie remedie tegen bore-out (en burn-out ook trouwens)
  6. Succes begint met DOEN. Zet nu de eerste stap…. Als je langer wacht dan 72 uur met het uitvoeren van een idee, is de kans groot dat dit nooit meer gaat gebeuren (Halfwaarde tijd principe)gebeurt het nooit.

Wilt je weten wat een vitaloog voor u kan betekenen op het gebeid van een bore-out. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Televisie
Bij de KRO/NCRV ontwikkelen ze momenteel een programmaserie over het dertigersdilemma. Een van de afleveringen heeft als thema carriere. Zij willen aandacht besteden aan de complexe keuzes waar dertigers voor staan, en daarmee ook aan fenomenen zoals burn- en bore out. Met name in bore out zijn zij geinteresseerd omdat dit een relatief nieuw fenomeen is dat mensen nog niet zo goed kennen en hier schijnbaar een taboe op heerst. Wie kampt met dit bijzondere stressverschijnsel en is bereid daarover op televisie te willen praten?