Ben jij ook op zoek naar die eeuwige balans? De balans tussen:

  • ontspanning en inspanning
  • werk en privé
  • sterk zijn en je kwetsbaar op durven stellen
  • je onderdompelen in gezellig samenzijn en de hele dag heerlijk alleen thuis zijn
  • meelopen en je eigen pad bewandelen
  • momenten van intens geluk en diep verdriet
  • lef voelen en toch in de veiligheid blijven hangen.

Nou dan heb ik slecht (of juist supergoed) nieuws voor je:

Balans bestaat niet, cadans wel!

Balans is in mijn optiek een heel kort moment van evenwicht, waarna het weer doorbuigt naar de ene of de andere kant. Vreemd genoeg willen we dat kortstondige moment van evenwicht zo graag lang vasthouden. Maar kan dat überhaupt wel of levert dát nu juist stress op?!

Het leven is als een hartslag
In balans zijn klinkt mooi en aardig, maar is ook wel erg saai en voorspelbaar. Bovendien zit het leven zo niet in elkaar. Vergelijk je leven maar eens met een ECG. Als je mag kiezen voor A of voor B welke lijn kies je dan?! Lijkt me logisch toch…. Vitalogisch zelfs 😉
Elke dag kom je uitdagingen tegen! Dus het evenwicht waar je naar zoekt zal altijd uit balans raken omdat het leven nou eenmaal onevenwichtig is. Door steeds te streven naar balans raak je juist gestrest, door te beseffen dat balans niet bestaat zal er ontspanning ontstaan.

Gaspedaal
Als we ons uit balans voelen, komt dat doordat wij in de huidige maatschappij voor ons gevoel altijd plankgas geven. We racen de hele dag door, van het opstaan en kinderen naar school of de opvang brengen, tot ons op ons werk helemaal uitputten en we ’s avonds doodmoe op de bank ploffen. Het gaspedaal blijft de hele dag, tot op de bodem, ingetrapt. Dag in, dag uit!  Balans betekent dat wanneer je een tijdje je gaspedaal hebt ingetrapt, je ook tijd neemt om het gaspedaal los te laten. Want pas zo kom je in balans en voel je je aan het eind van de dag / week / maand niet opgebrand.

“Just do iT” of “Just be iT”
In het leven is er dus een continue afwisseling van beweging en stilstaan. Of zoals we in de mindfulnesstraining noemen de doe-modus en de zijns-modus. Velen van ons zijn voor het overgrote deel actief in de doe-modus. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat jagen we van het één naar het ander. Deze doe-modus ontstaat vanuit het idee dat er iets moet gebeuren. Dit idee komt voort uit onze gedachten die ons zeggen dat we vooral bezig moeten blijven om ons goed te voelen. Op elke hoek van een willekeurig bureau ligt een TO DO lijstje waarmee we geconfronteerd worden met zaken die we nog allemaal moeten doen. Hoe mooi zou het zijn als we een TO BE lijstje zouden hebben met zaken zoals je wilt zijn!?

Verbinden
De sleutel tot een evenwichtiger leven zit em in verbinding: Verbinden met jezelf, om vandaaruit met een ander te verbinden. Kan je voelen wat er is en durf je te kiezen voor dat wat nodig is, ook al breng je jezelf daarmee soms juist uit balans. Dus vanuit het vertrouwen dat balans niet bestaat en dat op de lange termijn een soort van evenwicht wel weer terug komt. Vertrouw op de les die je hier nog te leren hebt en wat je weer een stapje dichterbij bij je kern brengt.