Vitaliteit

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is de balans en combinatie van positieve elementen zoals een goede lichamelijk conditie, voldoende (nacht)rust, heldere geest, sterke sociale banden, ontspannen werksfeer, gezonde voeding, zinvol leven en een positieve instelling.

Vitaliteit gaat over levenskracht en levensenergie. Het begrip is afgeleid van het Latijnse ‘vitae’ wat ‘leven’ betekent. Vitaliteit betekent volgens ons het functioneel stromen van energie, je sterk en fit voelen. Je kan lang en onvermoeibaar doorgaan en beschikt over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Mensen denken naast lichamelijke gezondheid, ook vaker aan hun geestelijke gezondheid. Wie vitaal wil zijn, zorgt voor een balans tussen beiden. Een synoniem van vitaliteit is ook veerkracht. Als iemand veerkracht heeft, voelt die persoon zich geestelijk en lichamelijk in staat om te ondernemen en te doen wat hij of zij wil doen.

Wij zien vitaliteit als een persoonlijke batterij. Is de batterij vol? Dan heb je genoeg energie en heb je het gevoel dat je alle activiteiten en de hele wereld aankunt. Je persoonlijke batterij kan ook leeg raken. Door energieverbruik of een energielek zoals stress of werk wat niet bij je past.
Het is belangrijk om je persoonlijke batterij goed opgeladen te houden om je vitaal te voelen dat is heel vitalogisch toch?

Vitalogisch richt zich eerst op de noodzaak van vitaliteit (de eerste schijf uit het integraal vitaliteitsmodel de Vitaliteitsschijf van Vijf). Ook hoort er een balans te zijn tussen de vier verschillende energiebronnen uit de vitaliteitsschijf:
1. fysieke energiebron (lichaam) – fysiologisch
2. psychische energiebron (geest) – psychologisch
3. ecologische energiebron (omgeving) – ecologisch
4. filosofische energiebron (zingeving) – filosofisch

Hoe staat het met jouw persoonlijke batterij? Welke kan wel wat extra energie gebruiken. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen onderzoeken wij hoe wij je kunnen helpen je batterij weer opgeladen te krijgen.

Belang van vitaliteit

Het is belangrijk om je persoonlijke batterij goed opgeladen te houden. Zo blijf je je vitaal voelen. Dat is heel vitalogisch toch?

Tot enkele jaren geleden voelden werkgevers zich niet verantwoordelijk voor de vitaliteit van hun medewerkers. Zij vonden het een zaak van de medewerkers zelf. Wij vinden dat je als werkgever wel degelijk een verantwoordelijkheid hebt. Het gaat bij vitaliteit namelijk niet alleen om gezond eten of genoeg beweging. Het gaat ook bijvoorbeeld over de verhouding belasting en belastbaarheid en daarmee mogelijk gepaard gaande werkstress.

Vitale en betrokken medewerkers presteren beter en verzuimen gemiddeld genomen 35% minder dan hun gestreste collega’s. Inzetten op vitaliteit levert dus heel wat op!

Ik wil graag meer weten